Da ja kažeš koju reč o radijaciji i ovome uopšte.
@Vortex
Nije nama problem samo ova radijacija iz Japana. I černobiljska radijacija je ovde svratila, a da ne pričam o bombama sa osiromašenim uranijumom koje nam je "nebo poklonilo" '99.
E sad, o samoj radijaciji.
@MarkedOne8
Nema tu "manje ili više štetnih" zraka. Razlika je u tome kakve promene izaziva koji tip zračenja.
Pre svega, ne postoji univerzalna zaštita.
Alfa zračenjeAlfa čestice su jezgra helijuma koje imaju veliku energiju i moć jonizacije. Na svu sreću, ove čestice su spore i teške, pa je za njihovo zaustavljanje dovoljan list papira ili 3cm vazduha. Čak neće probiti ni kožu. Opasne su samo ako se inhaliraju, jer izazivaju velike mutacije i oštećenja na plućima.
Beta zračenjeBeta čestice su elektroni, i kao takvi oni su mnogo lakši i brži od alfa čestica pa samim tim imaju veću prodornu moć. Zaustavlja ih ih nekoliko milimetara debela aluminijumska ploča ili 3m vazduha. Beta čestice osštećuju veze između molekula i vrše trajne genetske promene u jedru ćelije. Ako se polni organi izlože beta zracima, te mutacije će postati nasledne. veoma retko su te mutacije "poželjne" tako da nemojte da očekujete natprirodne moći ako vas pogodi beta čestica.
Nisam probao, ali ne verujem da bih ih zaustavila kožna jakna jer je to, jel da, koža. Jedino skafanderi, ali ni to nije sigurno. ono što znam da može da ih zaustavi pored aluminijuma jeste PMMA, tj. pleksiglas.
Gama zračenjeGama zračenje nisu čestice, već istinski zraci. Dobro, zavisi da li se držiš korpuskularne (čestične) ili talasne teorije o fotonima, ali to nije bitno. Dakle, gama zračenje su svetlosni ili fotonski talasi, kao i Sunčeva svetlost ili x-zraci. Gama zraci nisu pravi proizvod radioaktivnog raspada, već samo prenose određenu energiju oslobođenu prilikom tog raspada. Nisu samostalni, već se uvek emituju uz alfa ili beta čestice. E sad, ne znam tačno kako gama zraci utiču na ljude, ali znam sledeće: pošto su to fotoni, kod njih važi Fotoelektrični efekat, Komptonovo raspianje i još jedan mehanizam, kojeg sad na žaloast ne mogu da se setim. Neću detaljisati, ali gama čestice, pošto su to fotoni, izbacuju molekule iz atoma. Kod slabijih gama zraka nastaju fotoelektroni, a kod jačih novi gama fotoni. Gama zračenje ne deluje direktno na jedro i ćeliju, već prenosi energiju. Na žalost, ovaj tip zračenja mi je uvek bio najnejasniji, pa ne znam kakve su tačno posledice na ljudski organizam. Što se tiče zaštite, najbolje je olovo, ali su isto tako dobri i beton, voda (zato je Vortex rekao da se nakvasi tkanina), zemlja i aluminijum, s tim da su ovi materijal ravnopravni samo ako imaju identične mase.
Ako hoćete nešto da obučete, možda vam ovo pomogne kao ideja:
Inače, ovo je Shaquille O'Neal koji je glumio u filmu Steel iz '97. godine.
Evo i slike prodornisti različitih tipova zračenja: