@Dasha67
HDD Regenerator i slični programi rade isti posao kao i Windows "chkdsk"(ček-disk) - ali puno bolje i sa više pokušaja da povrate sektore sa problemom pisanja/čitanja.
Od dana kada sam počeo da radim popravke na kompjuterima prošlo je više od dvadeset godina i naletio sam u to vreme na više različitih problema sa HDD;
- kod početka tog vremena bilo je isto mnogo problema sa slabim sektorima(bio sam srećan ako sam mogao da kupim polovan HDD sa "samo 20 slabih sektora") ali zbog drugog uzroka.
Tada je HDD ponajviše stradao usred slučajnog nestanka struje i sličnih stvari, ali sada u dobi "SATA" priključaka ponajviše problema dolazi zbog loših kableva - to jest, loših kontakta na tim kablovima pa ima smisla ako se izmjena kablova uradi svake dvije godine(poželjno je i priključak za struju), posebice ako je bio kabal vrlo jeftin
kod nabave.
To su i proizvođači sada počeli da popravljaju sa kablovima koje treba sada da se na konektoru "stisnu" da bi se mogli umjetnuti u sam Sata port na ploči ili HDD
I to je po mom mišljenju ponajviše i razlog za takvo "brzo iztrošenost" diska kod tebe i Purke-a!
SMART;
Smart funkcija je ustvari samo funcija koja prati stanje HDD-a i to stanje zapisuje na jedan poseban dio diska ili čak u njegovu internu "ROM" memoriju, te se stoga bez posebnog program proizvođaća taj status ne može da obriše posle opravke same površine diska
A još da bi stvar lošije izgledala - sa svakom pronađenom greškom taj se status samo updateuje "na gore" i baš nikad "na dole" po brojkama, pa po tome Windows stalno javlja upozorenje oko diska mada je bila površina popravljena(koliko je mogla da bude) a svi loši sektori si bili stavljeni na "crnu listu" - što znači da Windows neće više da piše na te okvarene sektore.
Ukratko, ako se redovno koristi chkdsk sa pregledom površine on če kod pronalaženja loših sektora da upiše nov status loših sektora u Smart i ako ih je uspiješno popravio/regenerirao/isključio tako da svremenom sve skupa naraste do granica kod koje dolazi do upozorenja u Win...
@Dasha67
Nije ti naodmet da već sada kupiš/nabaviš novi disk i ne čekaš na ono vreme dok ovaj odapne i/ili nabaviš novi kompjuter.
Ima više + nego minusa;
- moći češ da poshraniš sve podatke iz ovog diska
- dobit češ brži HDD i tako i brži Windows
...
Dozvolit ču sebi da ti dam predlog oko nabave HDD;
- Pošto ti treba veći disk(u Gb) najbolje da potražiš HDD iz grupe u kojoj je kombinovan obićan HDD i SSD disk zajedno
Seagate SSHD Desktop SSHD 1 TB, 64 MB, SATAIII
ovo je samo primer takvog diska kod nas i nije jedini!
Kao što vidiš cijena nije dosta viša nego kod običnog.
Još bržije rešenje za Win je samostalni SSD, ali su još dosta skupi prema omjeru "cijena/Gb"...
Nadam se da sam ti pomogao i/ili drugima.
Ps. Smart status si možeš isključiti u BIOS sistemu (sekcija diskova)
Lp. Sadd