Autodesk MudboxMudbox je program specijalizovan za digitalno vajarstvo (sculpting). Izmedju ostalog koristi se za generisanje bump/normal mapa veoma visoke rezolucije koje se generisu preko mesh-a veoma visokog poly count-a, nekad i preko milion. Iako se pretezno koristi za organsko modelovanje (jednako moze da se koristi i za oruzije, levele, itd.) u njemu se takodje moze i teksturisati mesh tj. da se prave diffuse mape.
Vise informacija i trial verezijaWiki
Autodesk Mudbox
Autodesk Mudbox Film
Trijal
Brzi pregled interfejsaNa samom pocetku da kazem da je moguce izabrati kretanje i precice po uzoru na jedan od ostalih 3d paketa ili sam Mudbox-ov nacin (ne znam kakav je ja uvijek uzmem Maya hotkeys).
UIObjasnjenje:1-Radna povrsina
2-Kartice radne povrsine (nema puno polemike o njima)
3-Statusna traka
4-Kartice za lejere, objekte i filtere
5-Rezimi rada (vajarstvo i texturisanje)
6-U zavisnosti od kartice za biranje i manipulaciju lejera ili objekata
7-Svojstva alata
8-Paleta za odabiranje alata
9-Kartice za odabiranje vrste alata (stencil, stamp itd)
10-Paleta za odabiranje alata
11-Kartice za odabiranje vrste alata (sclupt, pose, translate itd)
12-Help linija, zauzece memorije i tajmer za cuvanje (dole desno)
Korelacija sa ostalim 3d alatimaStarije verzije mudboxa su preko .obj vrsile "komunikaciju" sa ostalim 3d paketima autodeskove palete programa sto se redikalno promijenilo. U autodeskovima altaima "zadnje generacije" (2012) sada ima opcija koja automatski omogucava saradnju tih programa (File->Send to Mudbox) ili obratno.
Video objesnjanje- Spoiler:
- Spoiler:
Mini tutorMini tutorijal od cetiri dijela, cisto da se stekne utisk o kakvom je programu rijec
i koje su njegove mogucnosti (verzija 9).
- Spoiler:
- Spoiler:
- Spoiler:
- Spoiler:
Sta je novo u 2012- Spoiler:
- Spoiler:
Ukazite na greske i recite ako vas jos nesto zanima.