Nema potrebe da brišeš ništa, izuzev ako imaš manjak prostora na HDD.Ogromna većina modova je u obliku foldera "gamedata".Postoji nekoliko modovak koji imaju instaler i kad se instaliraju , umesto foldera "gamedata" oni ubacuju .db arhive, poput originalnih CoP arhiva.No, to sad nije važno, bitno je da se 99% modova pojavljuje u obliku foldera "gamedata", što znači da se prostim preimenovanjem tog foldera gamedata u bilo šta ( na primer "NS_gamedata") mod deaktivira.Ja, na primer, imam trenutno u SoC folderu 33 moda.Većinom su to neki sitni modovi ili neki moji experimenti.Kad hoću da igram nešto od toga, samo mu vratim ime u "gamedata".
Postoje neki modovi koji pored foldera "gamedata" imaju i dodatak za "bin" folder.Većinom se ubacuje xrGame.dll a poneki i xrEngine.exe., odnosno "XR_3DA.exe".To sa tim .exe fajlovima, najčeće pravi taj problem da radi mod samo sa original igrom i traži da ubaciš CD.Tu se većinom izmeni samo ona prva sličica kada pokreneš igru.Stave umesto originalne slike neku svoju, sa nazivom moda.Tako sam i ja naprvio taj xrEngine.exe za CoP prevod na srpski, ali nisam hteo da to objavim, da ljudima nebi pravio probleme.
U principu, kad skidam neki mod, a imam opciju da biram veziju sa instalerom ili gamedata verziju, skidam tu gamedata pakovanje.Ako ima samo instaler verzoja, onda mod instaliram prvo negde u neki folder na C.Napravim folder i nazovem ga na primer STALKER, i prilikom instalacije zadam rutu na taj folder.Pogledam šta tu ima i onda odatle ubacijem u glavni folder igre.Prvo prebacim "gamedata" folder ili u slučaju da je u obliku .db arhiva u odgovarajuće foldere.Ako ima i bin folder, onda pogledam šta je, pa prvo moje originalne falove iz bin foldera preimenujem (na primer old_xrGame.dll). pa tek onda ubaim te od moda.Posle to samo ukonim i vratim ponovo imena originalnih failova, kada taj mod više neželim da igram.
Možda je ovo kako sam objasnio, za neke previše komplikovano, pa im je lakše da deinstaliraju celu igru i ponovo instaliraju.Meni je ovako jednostvnije i sigurnije, nemoram da čekam pola sata da se instalira igra i pečevi.Još koliko često instaliram modove, ja bih mora svaki dan u proseku dva puta da instaliram nanovo igru.
Što se tiče kopatibilnosti modova, jednih sa drugim , tu je jako komplikovana stvar.Većinom autori moda navedu sa kojim modovima je taj mod kompatibilan.Konkretno u ovom slučaju, mislim da ni jedan ne može da se upari.Čak ni Complete2009 mod, koji je u suštini samo grafički mod.Ipak on menja i vreme i još ponešto tako da neće moći da se "nakalemi" na Priboi Story a pogotocu ne na Narodnu Soljanku.
Treba obratiti pažnju na kopatibilnost moda sa pečevima.U ovom slučaju , Complete 2009 je kompatibilan sa svim pečevima, Priboi Story i NS rade kako treba, samo na peču 1.0004.