Vidimo da je bio rodjendan CoP-u, skroz sam zaboravio na to, a u skoro će i 15 godina SoC-a, ala vreme leti. Meni je inače CoP bio prva S.T.A.L.K.E.R. igra, slučajno sam nabasao na nju, nije mi ni bilo u planu da isprobam taj serijal i ako sam čuo za njega, tj čitao o njemu u jednom tadašnjem časopisu, bila je to recenzija u to vreme novog CS-a. Posle je naravno bilo, moram da nadjem ostale delove kako znam i umem.
Kad se pogleda, CoP je ispravio i unapredio sve ono što je ranijim igrama falilo, nudio je slobodu izbora od toga sa kime ćeš da saradjuješ, da li ćeš da igraš po noći ili danu, od tvojih odluka je zavisio kraj igre. Terao te je da istražuješ i zagledaš pod svaki kamen da bi našao štekove, koji za razliku od ranije nisu morali da se otključaju, što je mnogo realnije. Muzika standardno odlična kao u celom serijalu, fenomenalno doprinosi atmosferi, koja je po meni, možda čak i najbolja u celom serijalu, grupice stalkera koji lutaju Zonom i traže artifakte ili sede oko vatre na već pripremljenim mestima, plus veliki broj mesta za istraživanje, stvaraju utisak kao da si stvarno tamo.
Za kraj, jedna od stvari koja mi se možda i najviše svidela je što je igra sa svakim novim prelaženjem, nešto novo nudila, barem meni, neki novi zadatak, neki novi štek koji sam propustio, neku tajnu lokaciju kao što je Oaza, anomalija koja je progutala Djutijevce ili pećina sa kontrolorom itd.
I ako sam bio ubedjen da sam sve otkrio što igra ima da ponudi (zadaci, štekovi, oružje i oprema) i zbog toga je nisam odavno igrao jer bi prelažeje bilo prelako, bukvalno za pola sata mogu da nadjem štekove sa odličnom opremom, CoP je uspeo da me još jednom iznenadi. Naime, na jednom YT snimku sam video da u Pripjatu, kada se nadješ van skrovišta noću, oko tebe se čuju sablasni zvuci, valjda prestanu kada dobiješ dostigneće Marked by Zone, ja to nikad nisam čuo, a prešao sam igru ne znam ni ja koliko puta. Eto na kraju CoP je uspeo da me još jednom iznenadi.